Alumni Comments

Tolga Sınmazdemir 
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü & İktisat Bölümü Lisans Mezunu 2004

2004 yılında New York Üniversitesi'nde doktoraya başladı. 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi oldu. 

 

Mezunu olmaktan gurur ve mutluluk duyduğum Boğaziçi Üniversitesi, bugünün dünyasında yol alabilmek için elimizdeki en kıymetli araç olan eleştirel düşünce kabiliyetimi geliştirmiş, bunu yaparken o eleştirel düşüncenin kof bir tavrın ötesine geçip belli bir birikimin üzerinde yükselmesi için gerekli bilgileri edinmemi sağlamış, Türkiye’nin sınırlarının ötesinde kocaman bir dünya olduğunu ve Türkiye’nin o dünyanın bir parçası olduğunu fark etmeme yardımcı olmuş, sürekliliği ve derinliği olan nadir eğitim kurumlarından biridir. Boğaziçi’nin bana kazandırdıkları sınıfın içinde edindiğim birikimlerden ibaret değildi elbette. Farklı görüşlerin ve farklı yasam tarzlarının bir tehdit değil bir zenginlik olduğu, tüm bu zenginliğin bir arada olabileceği ve olması gerektiğine olan inancın sadece sözde kalmayıp tüm kampus hayatına hakim olduğu üniversite atmosferi, bana mezuniyet sonrası başlayan hayat için mümkün olabilecek en guzel hazırlığı sağladı. Boğaziçi mezunu olmanın getirdiği bu ayrıcalıklar, hayatin her yeni aşamasında bana bugün de yardımcı olmaya devam ediyor.

C. Taylan Acar

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2006,

Yüksek Lisans Mezunu 2008

Doktora derecesini 2016 yılında Wisconsin-Madison Üniversitesinden aldı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim üyesi.

Türkiye’nin her zaman eğitim alanında yaşadığı sorunlara ve bilimsel bilginin üretildiği bir mecra olan üniversitelerin sürekli olarak siyasi iktidarın müdahale alanlarından biri olmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi’nin özgürlükçü ve demokratik kampüs hayatının bu yapı içerisinde görece bir özerklik teşkil ettiği inancındayım. Farklı geçmişlere sahip insanların, farklı fikirleri dile getirme olanağını yakaladığı bu çevreyi yaşatan üniversite akademik ve idari personeline teşekkürü bir borç bilmekteyim. Bunun üniversite öğrencileri arasında yaşatılan eleştirel ve muhalif atmosfere katkısı göz ardı edilmemelidir.  Zira, bir üniversiteyi üniversite yapan öğrencisinin değerli olmasıdır. Şahsım adına, son iki yılı araştırma görevlisi olmak üzere toplam yedi yılımı geçirdiğim Boğaziçi Üniversitesi bana her anlamda çok şey kattı ve sonunda ABD’nin dünyaca ünlü Yale Üniversitesi’nde bir yıllık bir araştırma bursu kazanmama olanak sağladı. Tüm sıkıntılarına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi’nin bana ve birçok diğer arkadaşıma bu imkanları sunan ortamını gelecekte de muhafaza edeceğine inancım tamdır.

Canay Özden

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2007

2007 Yılında New York Universitesinde doktoraya başladı.

 

İstanbul’da olup dünyayı izleyebilmek, Bebek’te üretip dünya akademisinin parçası olabilmek şansıydı benim için Boğaziçi Üniversitesi’nde geçirdiğim dört sene. Akademik uğraşıma devam etme kararım Siyaset Bilimi bölümünde tanıştığım bu dünyanın çekiciliğine kapılmamdan, bölümün kendimden ve akademiden beklentilerimi yükseltmesinden kaynaklanıyor. New York’tan geriye dönüp bakınca İstanbul coğrafi olarak epey uzak; ama Boğaziçi Üniversitesi tesir bakımından epey yakın görünüyor.

Esin Saraç

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2003,

Yüksek Lisans Mezunu 2006

 

Ben Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdim, aynı bölümde master ve asistanlık yaptım. Bölümümüzün geniş ders portföyü sayesinde farklı alt dallardan birini seçme olanağı tanıması nedeniyle lisans öğrenimimiz boyunca ilgi duyduğumuz alanlarda yoğunlaşan bir eğitim alabildik. Ayrıca, bölümün tamamlayıcı alanlarda ders almamızı teşvik etmesi dolayısıyla farklı disiplinlerin bakış açılarını öğrenme olanağı bulduk. Bölümde hangi alanda yoğunlaşmak istediğimiz veya okulu bitirdikten sonra ne yapacağımıza, ne olacağımıza karar verirken hocalarımızın yönlendirmeleri önemli bir rol oynadı ve bize çok yardımcı oldu. Boğaziçi’nin en güçlü yanlarından biri, İngilizce eğitimi. Hazırlıktan sonra devam ettiğiniz bölümde derslerin İngilizce olması dilinizi gerçekten geliştiriyor. Özellikle Siyaset Bilimi gibi sözel bir bölümdeyseniz okuduğunuz makalelerle ve kitaplarla dili kullanma yeteneğiniz daha da ilerliyor. Okulun lisans bölümlerini bitirdiğinizde sunduğu master ve asistanlık imkânları, belirli bir konu üzerinde yoğunlaşıp çalışabilme ve ilgi duyduğunuz konularda birikiminizi arttırma olanağı tanıyor.Boğaziçi Üniversitesi’nin benim için en güzel yönlerinden biri de kampüste güzel vakit geçirebilmek ve kampüs hayatının kültürel, sosyal etkinlikler ve öğrenci kulüplerinin aktiviteleri dolayısıyla her zaman faal olmasıydı. Kampüste gitmek istediğinizde her zaman bir konser, tiyatro veya katılmak istediğinizde bir kulüp aktivitesi mutlaka olurdu. Bunların yanı sıra, seramik, uygulamalı sanatlar, yoga gibi farklı derslerle kampüste kendinizi çeşitli yönlerden geliştirme şansı vermesi de Boğaziçi’nin en önemli yönlerinden biriydi bana göre. Belki de bir üniversite öğrencisi olarak yaşanan en keyifli an, başarınızın ve sevincinizin taçlandırıldığı mezuniyet töreni. Boğaziçi’nde geçirdiğimiz bazen zor ama çoğunlukla keyifli günlerin biraz buruk da olsa güzel sonlanışı.   

İrem Kök

Felsefe Bölümü &İktisat Bölümü Lisans Mezunu 2007,

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans 2009

2009 yılında University of Massachusetts, Amhers'te doktoraya başladı.

 

2003 senesinde Boğaziçi Üniversitesi’nde Felsefe bölümünde başladığım öğrenim hayatımı, 2004 senesinden itibaren Ekonomi bölümüyle yaptığım Çift Anadal Programı’yla birlikte 2007 senesinde tamamladım. Boğaziçi Üniversitesi’nin disiplinler arası eğitim anlayışını desteklemesi, Çift Anadal programlarının çeşitliliğinden ve öğrenciler arasında yaygın oluşundan da anlaşılabilir. 2007 yılından bu yana  Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimimi sürdürmekteyim. Lisans ve lisanüstü eğitimim boyunca her üç disiplinden de almış olduğum akademik donanımın bugünkü başarımda katkısı oldukça büyüktür.2008-2009 akademik yılı için tezimle ilgili araştırma yapmak üzere Yale Üniversitesi’nin yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verdiği Fox International Fellowship’ten tam burslu kabul aldım. Boğaziçi Üniversitesi’nin yurdışında da  tanınan ve kabul gören bir üniversite olmasının, Yale Üniversitesi’nin verdiği araştırma bursunu almamda çok büyük etkisi olmuştur. Bu bursun doktora eğitimim için de önemli bir adım olduğuna ve Boğaziçi Üniversitesi’nden aldığım eğitimin doktora başvurularımda da önemli bir rol oynayacağına inanıyorum.

Kıvanç Atak 
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2007,

2009 yılında Avrupa Üniversitesi Enstitüsü, Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü'ne başladı.

Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra aradan geçen zaman ne kadar artarsa artsın  beni ne fiziksel ne de zihinsel anlamda oradan uzaklaştırmaya yetmiyor. Aksine Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler'in kapısından içeri attığım her adım bana kendimi evimde hissettiriyor. Bunun temel sebebi bana yargılayıcı değil sorgulayıcı, dayatmacı değil yol gösterici bir anlayışla yaklaşmasıdır şüphesiz. Ezbere okumanın meziyet kabul edildiği bir toplumda ezber bozma pratiğini geliştirdiği ve idare etmeyi değil irade göstermeyi teşvik ettiği için yanımdan hiç ayırmadığım bir rehber olmuştur Boğaziçi tecrübesi. Dünyanın neresinde olursam olayım karşıma çıkacak sabit fikirlilik ve basmakalıp düşünce tarzlarını hesaba kattığımda o rehbere hep ihtiyacım olacağını söylemek hiç de abartı sayılmaz.

Umur Başdaş
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2010

2010 yılında Yale Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde Doktoraya Başlayacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nin hem İstanbul’un içerisinde hem de bir kampüs üniversitesi olması sayesinde burada üniversite hayatının tüm sosyal ve akademik zenginliklerini yaşama fırsatı buldum. Çeşitli öğrenci kulüpleri ve geniş bir yelpazeye sahip olan siyasal hareketleriyle burası birçok değerli insanın yanı sıra ilgilerimi ve kendimi tanıma sürecimde belirleyici bir rol oynadı. Güney Kampüs’teki “Manzara”da uzun sohbetlerden sonra sabahı Bebek Sahili’nde karşılamaktan aldığım keyfi ise başka bir coğrafyada bulabileceğimi sanmıyorum. Tüm sosyal olanaklarının yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi’nin sunduğu akademik fırsatlar sayesinde Erasmus programıyla bir dönem FU Berlin’de okudum, Almanca ve İngilizcemi geliştirip Fransızca öğrendim, Fulbright Bursu’nu kazandım ve Yale, Columbia, Berkeley ve UCLA gibi üniversitelere tam bursla doktoraya kabul edildim. Tüm bu tecrübelerin sonucunda rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, yakında başlayacağım doktora eğitimime beni Boğaziçi Üniversitesi kadar iyi hazırlayabilecek çok az üniversite olduğunu düşünüyorum. 

Özge Kocabaş 
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2009

Ahmet Ertegün Bursunu 2010 yılında tek kazanan kişi

2010 yılında Oxford Üniversitesi'nde Latin Amerika Çalışmaları'nda yukseklisansa başlayacak.

 

Eleştirel düşünce, sorgulayıcı olma, hakim söylemlerin alt metinlerini okuma… Bunlar Boğaziçi denince daima aklıma gelecek ve akademik hayatta bana hep yardımcı olacağına inandığım özelliklerden sadece birkaçı... Farklı hayatlara kapılar açmanızı ve var olan manzaraya sadece bakmanızı değil görmenizi de sağlayan, sıradan bir günde bir kafede otururken yaptığınız gözlemlerde aldığınız bir derste katıldığınız bir tartışmanın izlerini bulduğunuz, mezun olduktan sonra bile kendine has jargonundan bir kelimeyi kullandığınızda kendinizi manzarada oturduğunuz günlere geri götüren bir okuldur Boğaziçi... Benim 2004 yılında, hazırlık sınıfının ilk gününde, tesadüfen yanımdaki sıraya oturmuş olan bir değişim öğrencisine selam vererek başlayan Boğaziçi yolculuğum; 2009 yılında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümündeki lisans eğitimimi birincilikle bitirmemle tamamlandı. 2010 yılında İngiltere'nin Oxford, Cambridge, London School of Economics and Politics gibi üniversitelerinden kabul aldım. British Council ve Türk Eğitim Vakfı tarafından verilen ve bu okullarda yükseklisans yapmama olanak sağlayacak Chevening-TEV bursunu ve Ahmet Ertegün Boğaziçi-Oxford bursunu kazandım. Boğaziçi'ne özgü, önyargılardan, basmakalıp inanışlardan uzak, eleştirel düşünme yetisi ve bu düşünceleri ifade edebilme güveninin birkaç ay sonra başlayacak Oxford günlerimde ve ileride de bana ışık tutacağından eminim. 

Özge Özdemir

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2010

Universidad Autónoma de Barcelona Gazetecilik Yüksek Lisansı 2011

BBC Türkçe’de gazeteci

Yıllarca hayalini kurduğum Boğaziçi Üniversitesi, hayata geçirmek niyetiyle kampüsüne girdiğim hayallerime de yaklaştırdı, yakınlaştırdı beni. Sadece bu okulun bu bölümünü kazanmayı hedeflemiş, bu amaç için emek vermiştim onca zaman. Kampüse girebilmeye hak kazandıktan sonra ise iki hayalim vardı: Sinema ve gazetecilik. Güney Meydan’a vardığımda önce sinema kulübüne üye oldum, sonra da heyecanla dersliklerin yolunu tuttum. Bugün BBC’de gazeteci olmamı sağlayan yolda Boğaziçi’nin bana kattıkları yadsınamaz, yönetmen olmaktan vazgeçmiş görünsem bile şimdi de sinemayla mesleğimi buluşturan belgeselciliğe diktim gözümü. En çok da bu yüzden belki de seviyorum okulumu, bize öğrenmeyi öğrettiği için başka bir kariyer tercihi ‘bu saatten’ sonra bile olsa korkutmuyor beni… Bu okul bana aynı zamanda hayat boyu süren dostlukları ve kapısını her zaman açık tutan hocalarımın desteğini de sağladı. Bugün birçok alanda başardıkları ve yaptıklarıyla gurur duyduğum hocalarım hem hayalim ne olursa olsun hiçbir şeyin imkansız olmadığını öğütledi bana hem de dünyanın neresine gidersem gideyim, hangi işe el atarsam atayım kendime güven duymamı sağlayan bilgi birikimini aktardı.

Seren Selvin Korkmaz

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Lisans Mezunu 2013

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans Mezunu 2015

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün kapısından adım attığımda bir hayalim gerçekleşmişti. Ancak daha önemlisi dünyaya açılan yeni hayaller kurmanın ve bunları gerçekleştirecek bilgi, deneyim ve özgüvenin kapısını da aralamıştım. Bugün yaptığım her işte öğrencilik yıllarında edindiğim deneyimin ve kurduğum ilişkilerin büyük payı var. Lisans ve yüksek lisansımı bitirdikten sonra ABD’de dünyanın önde gelen üniversitelerinden Yale Üniversitesi’nde araştırma bursu kazandım ve liderlik/politika önerileri geliştirme eğitimi aldım. Şu anda araştırmalarımı Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nde ve ABD’deki Orta Doğu Enstitüsü’nde sürdürüyorum. Kurucularından ve genel direktörü olduğum İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (IstanPol) Türkiye’nin mevcut sorunlarına dair politika önerileri üreten bir merkez haline geldi. Ulusal ve uluslararası medyada uzmanlık alanlarıma dair görüş bildirebilmenin, tartışmalarda aktif rol almanın da perde arkasında ise farklı fikirleri çarpıştırdığımız ve birlikte öğrendiğimiz derslerin etkisi var. İyi yazmayı, fikirlerimi özgürce ifade edebilmeyi, eleştirmeyi ve eleştirilebilmeyi öğrenmek meslek edinmenin çok ötesinde bir hayat dersi. Mezun olduğumda bitmeyen, hala herhangi bir konuda fikir aldığım uzmanlıklarına, deneyimlerine başvurduğum mükemmel bir öğretim kadrosu da büyük şans. Bu nedenle her seferinde iyi ki hayatımdan Boğaziçi geçmiş ve iyi ki evimiz olmuş diyebiliyorum.