Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1. Lisansüstü program kaç senede tamamlanabiliyor?

Master programının ilk yıl ders alma ikinci yıl tez; toplam iki yılda bitmesi öneriliyor. En fazla üç yıla uzatılabiliyor. Doktora programının ise, ilk yıl ders alma; toplam dört yılda bitirilmesi öneriliyor.

2. Asistanlık (araştırma görevliliği) imkânı oluyor mu?

Bölümümüz Resmi Gazete'de ilan edilen kriterlere göre asistan alımı yapmaktadır.

3. Seçmeli dersler hangi bölümlerden alınabiliniyor?

Seçmeli dersler, Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı bölümlerden alınabilir. Ayrıca danışmanın onayı alınarak 4 kodlu Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü dersleri de alınabilir.

4. Başka bölümlerden gelen öğrencilere yönelik bir bilimsel hazırlık sunuluyor mu?

Bölümde bilimsel hazırlık ve benzeri bir uygulama yoktur. Ancak isteyen öğrenciler danışman onayıyla seçmeli derslerini 4 kodlu Siyaset Bilimi derslerinden alarak eksiklerini giderme yolunu seçebilirler.

5. Farklı bölümlerden gelen öğrenciler dezavantajlı oluyor mu?

Bölümde hem master/doktora öğrencisi olarak, hem de araştırma görevlisi olarak görev yapan, lisans eğitimini farklı alanlarda yapmış kimseler bulunmaktadır. Bu konu, öğrencinin kendini, kabul öncesi ve dersler başladıktan sonra nasıl hazırladığıyla ve bölümün beklentilerine nasıl cevap verdiğiyle yakından ilgilidir.

6. Mezun olanlar nerelerde çalışıyor?

Bölümümüze yüksek lisans öğrencisi olarak gelen kimselerin neredeyse tamamı akademik çalışmalarına devam etmek üzere gelecek planlarına yön vermektedir. Büyük ölçüde de çizdikleri hedeflere nail olabilmektedirler. Bunun dışında, mezunlarımız çeşitli kamu kurumlarında, özel sektörde ve sivil toplum örgütlerinde çalışma imkanı bulabilmektedirler.

7. Araştırma teklif yazısının formatı nedir?

Araştırma teklif yazısında temel olarak, ortaya bir soru konulması ve bu sorunun cevabını vermeye ilişkin yapılacak çalışmada hangi yazından yararlanılacağı, bu yazın içerisinde kuramsal olarak çalışmanın nereye oturduğu, hangi metodun kullanılacağı ve bu çalışmanın var olan yazına katkısı gibi hususlara dikkat edilmelidir.

8. Bilim sınavı nasıl oluyor? Nasıl hazırlanabilirim?

Bilim sınavına hazırlık için, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere giriş niteliği taşıyan kitaplardan yararlanılabilir. Öte yandan, dönemin güncel siyasi ve toplumsal olaylarının izlenmesi, en azından haberdar olunması adaylara önerilir.